Hoppa till sidans innehåll

De olika bågtyperna


  

 compound

Compoundbågen

Compoundbågen är en tekniskt sett avancerad båge. Den är försedd med hjul (kammar) som tar ner bågens dragvikt vid fullt uppdrag, vilket gör att den inte är så tung att hålla men levererar ändå mycket kraft. Compoundbågen ger således höga pilhastigheter.

I tävlingsklassen är compoundbågen försedd med ett sikte som har en förstorande lins, ett bakre siktmedel fäst i strängen, pilhylla, och stabilisatorer. Själva avfyrandet av bågen sköts med en mekanisk avtryckarmekanism som varierar i utförande. Allt detta gör att compoundbågen är bågen som har bästa precission.

Compoundbågen kom till Sverige så sent som 1985 och har sedan dess vuxit, och är numera mycket populär och får nog räknas till den gren inom bågskyttet som har störst antal utövare i dag.

  recurvbågen

Recurvebågen

Recurvebågen är den  mest igenkända bågtypen. Namnet kommer sig av att bågens lemmar är förböjda framåt. När bågen strängas upp böjs lemmarna bakåt och får en återböjande form. De flesta recurvebågar som används i dag har en mittsektion i metall med löstagbara lemmar. Moderna recurvebågar används i två av tävlingsklasserna, klassiskt och fristil

  

De klassiska skyttarna använder en recurvebåge utan några hjälpmedel förutom en pilhylla och en plunger (fjäderbelastad tryckpunkt som ligger an mot pilen). Siktningen sker med hjälp av pilen och inte ett sikte.

 

Fristilsskyttarna har på sina recurvebågar dessutom ett sikte och stabilisatorer. De har dessutom en ”klicker” som talar om när bågen är fullt uppdragen. Denna klass är den vi oftast ser i TV och är en olympisk klass.

 

långbåge

Långbågen 

Långbågeskyttarna använder en båge gjord helt i trä och i ett stycke, och till skillnad från de övriga bågtyperna används inga hjälpmedel. Skjutningen sker genom att titta på målet och sikta med pilen. För att skydda fingrarna används antingen en skjuthandske eller ett fingerskydd.

Långbågeskyttet är närmast det ursprungliga bågskyttet och har på 2000 talet vuxit kraftigt i popularitet i Sverige.

 

 

Flera bågtyper finns men dessa är de vanligaste modellerna det tävlas i. 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:50 Skribent: Heikki Riuttala

Våra sponsorer:

ICA Supermarket Alnö Centrum

 

   

 

    

 

 

Postadress:
IF Karlsvik - Bågskytte
Jacobséns väg 19
85634 Sundsvall

Besöksadress:
Sågverksvägen 7
86531 Alnö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: ifkarlsvik.alno@gmai...

Se all info