Hoppa till sidans innehåll

Bågskytteträning är en vetenskap


training

Bågskytteträning innefattar många komponenter som tillsammans ska ge skytten det som krävs för att skjuta med stor precision skott efter skott. Det behövs givetvis färdighetsträning av själva skjuttekniken, och här är det viktigt att träna med en så bra teknik som möjligt. Det är betydligt besvärligare att träna bort något som lärts in fel än att lära in rätt från början. Av den anledningen bör nybörjare alltid träna med en erfaren instruktör den första tiden tills grundtekniken lärts in på ett korrekt sätt.

När rätt teknik har lärts in gäller det att automatisera utförandet i så hög grad som möjligt för att få maximal likformighet. Det görs genom att skjuta ett stort antal pilar varje träningspass och att träna skytte upp till 6 gånger i veckan.

För att kroppen ska klara en hög träningsdos behöver skyttet kompletteras med andra typer av fysisk träning. Konditionsträning är ett givet inslag för att kunna ha en hög syreupptagning även under psykisk press. Styrketräning behövs för att motverka den asymmetriska belastningen vid bågskytteträning och för att orka med den båge man skjuter med. Styrketräning är också ett av de bästa sätten att förebygga skador som kan uppstå vid för ensidig träning.

Till detta kommer mental träning som går ut på att lära sig sätt att tänka inför varje skott så att skottet styrs på ett medvetet sätt och att detta kan repeteras skott efter skott. Den som övat in vilka tankar man ska ha inför ett skott har lättare att hålla ovidkommande eller negativa tankar borta i en tävlingssituation. Mental träning kan vara integrerad i den vanliga träningen men också göras hemma i lugn och ro.

Ett annat viktigt inslag i mental träning för bågskyttar är avslappning. I tävlingssituationer är det helt avgörande att ha en god avslappning för att kunna behålla en hög precision. Förmågan att slappna av kan tränas på många sätt och den som behärskar detta har en mycket stor fördel gentemot sina konkurrenter när det blir tävling.

 

Nedan hittar du några viktiga redskap som bör finnas med i kvalificerad träning i bågskytte och som beskriver många av de moment som nämnts ovan.

Coach manual del 1 & 2 - din väg till att bli en mästare!

1. Coach manual del 1

2. Coach manual del 2

 

Video steg för steg med Coach Kim

Coach Kim: 1 Basic posture

Coach Kim: 2 Expansion

Coach Kim: 3 Release

Coach Kim: 4 Posture control

Coach Kim: 5 Grip

Coach Kim: 6 Proper release

Coach Kim: 7 Shooting a bow

Lär dig mer om skogsskytte!

 

April igen 004


1. Skogsskytte - liten manual

2. Skogsskytte - liten folder


Uppdaterad: 23 MAJ 2018 23:03 Skribent: Per Graeve

Våra sponsorer:

ICA Supermarket Alnö Centrum

 

   

 

    

 

 

Postadress:
IF Karlsvik - Bågskytte
Jacobséns väg 19
85634 Sundsvall

Besöksadress:
Sågverksvägen 7
86531 Alnö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: ifkarlsvik.alno@gmai...

Se all info